Interviu in exclusivitate: Mani Gutau – BMW, muzica si BMW Art Cars

Mani Gutau
Copyright Tudor Raiciu

In luna martie a acestui an, prin amabilitatea lui Alex Seremet (@BMWRO) am avut ocazia de a cunoaste un artist deosebit si un mare fan BMW. Este vorba de Mani Gutau, solistul grupului alternativ acustic Urma.

Infiintata in 2003, formatia Urma s-a remarcat inca de la debut printr-o maniera de interpretare aparte, concretizata intr-un stil complex de rock acoustic imbinat cu elemente de jazz. Cei sapte ani de activitate ai trupei formate actualmente din Mani Gutau, Catrinel Bejenariu, Sorin Erhan, Dominic Csergo, Jimmy Cserkesz, Luis Angel Palomino si Ati Panaitescu s-ar putea rezuma foarte simplist prin cele trei albume lansate ‘Nomad Rhymes’, ‘Anger as a gift’ si ‘Trend off’, si inca unul ce urmeaza a fi lansat anul acesta ‘Lost End Found’, si peste 300 de aparitii live in concerte si festivaluri, inclusiv in tari precum Ungaria, Franta, Germania sau Elvetia.

Mani este un mare pasionat de BMW si de tot ce reprezinta marca bavareza. El detine intreaga colectie de machete BMW Art Cars, dar si BMW Art Collection, o colectie impresionanta de postere, afise si vederi. Chiar daca in prezent este ocupat cu pregatirea si sustinerea unei serii de concerte in tara si in Europa, dintre care unul sustinut chiar acum cateva zile la Paris, Mani a fost foarte amabil si ne-a raspuns cu multa rabdare la multitudinea de intrebari despre pasiunea sa pentru marca BMW.

Povesteste-ne despre prima intalnire a ta cu marca BMW.

Mani Gutau: Prima intalnire… Ma amuza putin intrebarea , ma vad nevoit sa fac publice detalii picante din viata mea sentimentala.
Eu si domnisoara bavareza, deci… Ne-am vazut si ne-am placut, instant. Ea era ocupata cu un domn care nu o pretuia la adevarata ei valoare, eu ii faceam cu ochiul si speram intr-o intalnire privata, desi eram implicat la momentul respectiv intr-o relatie destul de pasionala cu o domnisoara numita Manta, prima mea prietena motorizata.

In timp, cu eforturi considerabile am reusit sa o conving ca sunt un baiat bun, de incredere, ne intalneam ocazional, pe furis, in diverse intalniri pasagere si furtunoase, am fost un baiat galant si i-am oferit escapade romantice si muzica buna si intr-un final a acceptat bucuroasa sa ma insoteasca in fiecare zi.

Prietenii imi spun ca facem un cuplu frumos, categoric ne simtim bine si sper sa imbatranim tineri si nelinistiti impreuna.

BMW Art Cars 23

Cum ai ajuns sa colectionezi machetele BMW Art Cars si intreaga BMW Art Car Collection (postere, afise, postcards)?

Mani Gutau: Sincer, in momentul cand am luat cunostinta cu colectia BMW Art Cars, am stiut instant ca trebuie sa le am alaturi. De mic copil am fost pasionat de arta si tehnologie, si cred ca era destul de obositor pentru parintii mei, deoarece aveam un talent extraordinar in a schimba caluti de plastic pe diverse masinute teleghidate, aspect care atragea un comitet de parinti furiosi la usa familiei mele, cerandu-si jucariile inapoi.

Timpul si-a urmat cursul firesc, au trecut anii, am crescut mare, dar pasiunile nu au vrut sa se maturizeze si intr-o buna zi am dat piept in piept cu o colectie de opere de arta in miscare, numita BMW Art Cars.

Imboldul de a colectia miniaturile incluse in colectie a aparut ca urmare a dorintei personale de a cunoaste cat mai mult despre acest demers artistic-tehnologic, devenise destul de suparator sa ma pot bucura de culoare doar din diferite poze culese de pe internet, anumite detalii si perspective lipsind cu desavarsire.

M-am pus serios pe treaba si intr-un final glorios am reusit sa le parchez pe biroul meu, in colectia completa de machete Museum Edition, alaturi de diverse postere, carti postale si tot ce era in legatura cu colectia Art Cars.

Nu a fost usor sa le obtin, eram zilnic pe Ebay si internet cautand solutii si modele care imi lipseau din colectie, am perseverat si intr-un final, dupa numeroase eforturi, am reusit sa aduc la Bucuresti intreaga colectie, din colturi indepartate ale lumii cum ar fi Seattle, Freiburg, Paris etc.

In cat timp ai reusit sa strangi toata colectia, ce a implicat in mare, si ce a insemnat aceasta realizare pentru tine?

Mani Gutau: Ca timp, cred ca putem vorbi de ani, deoarece fiecare piesa din puzzle-ul Art Cars a sosit dupa calendarul propriu, si unele domnisoare, cum ar fi cea botezata de Jenny Holzer, s-a lasat foarte greu atrasa intr-o relatie romantica de lunga durata. Chiar m-am amuzat copios atunci cand am reusit sa o salut personal, deoarece unul din textele tatuate gratios pe corpul ei tanar si nelinistit spunea „The Unattainable Is Invariably Attractive’’. Aspect mai mult decat adevarat, a fost probabil cea mai dificila domnisoara din intreaga colectie, eforturile depuse pentru a face cunostinta fiind de altfel pe masura frumusetii sale.

BMW Art Cars 01

“Nu vorbim de o colectie de masini de serie….vorbim de o colectie de arta”

Spune-ne care este modelul tau BMW Art Car preferat, si de ce?

Mani Gutau: E dificil sa iti alegi un model preferat in colectia BMW Art Cars.
Nu vorbim de o colectie de masini de serie, unde bunul gust personal poate fi un factor decisiv in departajarea valorica, vorbim de o colectie de arta, dezvoltata armonios in ultimii 35 ani si care e atat de atent si responsabil dezvoltata incat iti este practic imposibil sa alegi o opera preferata.

Personal nu pot face asta. Fiecare model exprima o viziune diferita asupra liantului arta/tehnologie si fiecare artist implicat si-a respectat predecesorii, nu au concurat unul impotriva celuilalt. Am zile cand pot spune ca flirtez mai mult cu Esther Mahlangu sau discut mai mult cu Andy Warhol, dar intr-un final revin la Sandro Chia sau Frank Stella cu acelasi entuziasm si admiratie.

BMW Art Cars 22

Colectia BMW Art Cars trebuie vazuta ca un intreg, ca un demers organic al unor personalitati remarcabile, venind din domenii care la prima vedere sunt percepute ca fiind distante si apartinand unor lumi diferite, si aici ma refer la artisti si ingineri auto.

Ce ai sfatui un pasionat BMW care ar dori sa incerce la randul sau sa intre in posesia intregii colectii BMW Art Cars?

Mani Gutau: Pasiunea nu necesita sfaturi, cand iti fug ochii dupa o fata frumoasa indrumarile primite nu sunt de regula de mare ajutor, conteaza cat de convingator si dedicat esti in atingerea scopului propus.

Daca un pasionat BMW doreste sa isi odihneasca ochii si sufletul, zilnic, admirand capodopere semnate Alexander Calder sau Matazo Kayama, poate face asta incercand sa colectioneze miniaturi BMW Art Cars. Nu e usor, dar e o calatorie frumoasa, plina de peripetii, care te pune in legatura cu alti pasionati ai marcii, asta fiind unul din aspectele extrem de pozitive ale acestui demers, faptul ca interactionezi cu oameni care impartasesc aceiasi viziune despre arta, tehnologie, pasiune, viata in general.

BMW Art Cars 02

In alta ordine de idei, personal cred ca nu poti fi cu adevarat pasionat BMW daca nu faci cunostinta cu cel mai de pret ambasador al marcii, si aici ma refer la colectia Art Cars.

Sa nu uitam ca intreaga colectie a demarat in 1975 de la modele care reprezentau varful de lance al motorsportului din acea perioada si care ulterior au constituit piatra de temelie a diviziei M, cea mai respectata litera din alfabetul auto contemporan.

Trecand acum la masinile reale, ce model BMW conduci si ce apreciezi cel mai mult la el? De ce BMW?

Mani Gutau: Lola, actuala mea prietena, pe numele de buletin BMW Seria 3 Touring, e o simpatica nervoasa si eleganta in acelasi timp, e destul de evident ca provine dintr-o famile buna, are experienta bunicilor, frumusetea parintilor si carisma surorilor sale mai sprintene.

De regula trasatura cea mai apreciata la familia bavareza din care se trage prietena mea e energia debordanta, tinuta eleganta dar sportiva in acelasi timp, naturaletea si spontaneitatea cu care abordeaza situatii si calatorii diferite. Intr-un cuvant, cam tot ce ti-ai putea dori de la o prietena de incredere.

Am cunoscut multe familii din domeniu de-a lungul periplului meu auto, si cu siguranta multe alte fete frumoase, dar in familia asta ma simt acasa si in siguranta, fara compromisuri.

Se spune ca nu te poti numi sofer cu adevarat daca nu conduci macar o data in viata un Ferrari, Porsche sau Lamborghini. Subscriu acestui adevar, si sper ca macar o data in viata sa pot pilota un Koenigsegg. Dar drumul catre-dinspre pista de test il voi face cu siguranta intr-un BMW, si indiferent de potenta financiara de care as putea dovada pe viitor, in garaj m-ar astepta nerabdator un M6.

bmw-m6-982359

Da, am inteles ca masina ta preferata este un BMW M6. De ce tocmai M6? Da-ne mai multe detalii.

Mani Gutau: Am avut placerea sa ma bucur exact 348 km, in Germania, la volanul celebrului M6. Nu stiu cand, cum si unde s-au scurs kilometri, personal mi s-a parut un soi de rollercoaster trip, scurt si de neuitat.

E ceva inexplicabil in relatia mea cu M6, imi place pur si simplu fiecare detaliu, fiecare trasatura, cum se comporta si cum te insoteste pe drum. Mi-e relativ greu sa cred ca pe parcursul existentei mele voi reusi sa o conving sa poposeasca definitiv in sanul familiei mele, dar viitorul are posibilitati nelimitate, you never know what tomorrow might bring, I’ll be there with arms wide open.

“…Nu pot sa imi imaginez muzica pe care o semnez fara placerea de a conduce…”

Hai sa discutam putin si despre muzica. Povesteste-ne despre legatura dintre masinile pe care le conduci si muzica pe care o creezi.

Mani Gutau: Nu pot sa imi imaginez muzica pe care o semnez fara placerea de a conduce, pentru mine masina, in general, e mai mult decat un mijloc confortabil si sigur de transport, e un mod de viata pe care l-am ales si pe care il voi urma pana cand nu voi mai putea lasa urme.

Urma 12

In spatele volanului de regula ascult, compun, cant, ma bucur de calatoria numita muzica si orice melodie prinde viata atunci cand e insotita de imagini derulate gratios in oglinda retrovizoare.

Mi-e imposibil sa le vad separate, desi am imense satisfactii muzicale si in cockpitul kayakului meu, pierdut undeva departe de tarm.

In principiu pentru a fi un bun muzician trebuie sa iti asumi statutul si modul de viata al unui nomad veritabil, nu e o profesie pe care sa o practici static, trebuie sa fii mereu, in permanenta, aflat in miscare.

Urma 04

La unul din concerte ai dedicat o piesa marcii BMW. Spune-ne care este aceasta, si ce element anume ti-a inspirat piesa.

Mani Gutau: Piesa se numeste pt moment sugestiv ‘’Speed’’ si nu e neaparat dedicata demonului viteza, e o piesa care vorbeste depre libertate, absenta compromisurilor si necesitatea de a consuma viata armonios si dinamic. Am putea spune Efficient Dynamics.
Lasand gluma la o parte, sunt lucruri pe care le-am invatat pe parcursul existentei mele si conducand diferite modele BMW, prin urmare mi s-a parut necesar sa multumesc pe aceasta cale profesorilor mei pentru cunostintele dobandite.

Cum ai defini in opinia ta esenta marcii BMW?

Esenta marcii BMW consta categoric in Pilot. Mai precis placerea de a conduce. Daca iti doresti doar un mijloc de transport, eventual in comun, poate ar trebui sa te orientezi catre alte marci, care au ca focus mai degraba pasagerii si generozitatea spatiilor de depozitare a diferitor marfuri, persoanele aflate in spatele volanului fiind de regula ultima prioritate.
Daca iti place sa tii volanul in mana si iti doresti un partener de incredere, intr-un pachet generos de arta si tehnologie, alegerea e categoric BMW, si pentru mine subiectul e inchis si alegerea facuta.

Permiteti-mi sa imi explic tonul categoric si de ce sunt atat de atasat de aceasta marca.

In viata ai doua mari alegeri, poti sa fii pasagerul existentei tale, bucurandu-te de beneficii comode si accidentale ale caror merite nu iti apartin in totalitate sau poti alege sa fii la carma propriei tale vieti, sa fii responsabil de ce lasi in urma, fara compromisuri, sa iti castigi experiente proprii pe drumuri dificile si lipsit de confortul banchetei din spate.

Asta e spiritul BMW, e o masina orientata catre sofer si placerea sa de a descoperi drumuri noi.

“…Esenta marcii BMW consta categoric in Pilot. Mai precis placerea de a conduce.”

Nu trebuie sa conduci neaparat un model M pentru a degusta esenta companiei bavareze. Cei care au condus macar o data Seria 7, limuzina amiral a marcii, cunosc acest adevar, e extrem de reconfortant sa te bucuri de ambientul generos pe care ti-l ofera acest automobil ca pasager, dar adevarata bucurie e in spatele volanului, indiferent de model si motorizare.


Ce ne poti spune despre eventualele proiecte de viitor legate de BMW ? Sau de colectia de BMW Art Cars? Stim ca a fost expusa in cadrul mai multor events BMW, cum ar fi lansarea cartii „Never Stand Still”, expozitia Art in Motion, etc.

Mani Gutau: Pasiunea sincera iti ocupa iremediabil si viitorul, nu doar prezentul, prin urmare evident ca am numeroase proiecte legate de BMW, implicit BMW Art Cars.

In 2009, ca si colectionar independent am reusit sa expun pentru prima data aceasta colectie in Romania, cu ajutorul miniaturilor Art Cars Museum Edition, in cadrul unui vernisaj care a avut loc in prietenoasa galerie aflata in incinta librariei Carturesti din Arthur Verona, si daca nu ma insel a fost prima data cand automobilele marca BMW au fost parcate oficial in incinta acestei institutii.

BMW Art Cars 08

Personal, e o realizare la fel de mare si pretioasa ca albumele muzicale lasate in Urma, si a fost urmata apoi de participarea la lansarea primei editii in limba romana a istoriei BMW ‘’Never Stand Still’’semnata de Alexandru Dobai si gazduita de Marcel Iures la Teatrul Act.

Am mai fost implicat in jurizarea unui demers interesant numit ‘’Joy is BMW’’, un parteneriat BMW – Visual Art, o provocare adresata tinerilor graficieni dornici de o calatorie2D/3D in lumea motorsportului contemporan, cu ajutorul caruia am cunoscut artisti remarcabili cum ar fi Alexandru Mirea sau Sergiu Lazin, cu care am placerea sa colaborez si in prezent.

Colectia de miniaturi BMW Art Cars Museum Edition a mai fost expusa si in cadrul conferintei TEDx sustinute la Teatrul National Bucuresti, in toamna anului 2009, conferinta de care ma leaga amintiri foarte placute, gandindu-ma la oratorii invitati la acel eveniment axat pe cele trei componente ce formeaza inconfundabila titulatura TED, respectiv Technology – Entertainment – Design.

“BMW Art Cars, colectia care iti ofera o imagine de ansamblu asupra principiilor aflate la baza filosofiei acestei marci,”

Privind planurile de viitor, sper ca la un moment dat, poate pe parcursul acestui an, sa pot organiza un turneu national cu machetele BMW Art Cars Museum Edition, mai ales datorita faptului ca anul acesta se implinesc 35 de ani de la debutul celui mai de pret ambasador al marcii, in opinia mea.

Imi mai doresc ca la un moment dat sa realizez o carte despre lacurile de munte din Romania vazute din perspectiva unui pasionat de kayak, si momentan nu vad un loc mai potrivit pentru transportul kayacelor decat deasupra unui GT sau un X6.

Time will tell, pentru moment ma bucur de realizarile de pana acum si sper ca in viitorul apropiat cat mai multi pasionati din aceasta tara si nu numai sa interactioneze cu aceasta marca prin intermediul colectiei BMW Art Cars, colectie care iti ofera o imagine de ansamblu asupra principiilor aflate la baza filosofiei acestei marci, anume certitudinea ca performanta si dinamismul pot fi obtinute cu sensibilitate si responsabilitate, fara compromisuri.

Mani, iti multumim pentru raspunsurile la intrebari, si iti uram succes mai departe!

Zilele trecute Mani s-a numarat printre norocosii care au asistat la Centrul Pompidou de la Paris la premiera mondiala a celui de al 17-lea BMW Art Car, semnat de Jeff Koons, un BMW M3 GT2. Acolo Mani a avut placerea de a il intalni pe Herve Poulain, fondatorul colectiei BMW Art Cars, dar si pe Jeff Koons, iar acum este mandrul posesor al autobiografiei lui Herve Poulain, intitulate ‘’Mes Pop Cars’’, si semnata atat de Herve Poulain cat si de Jeff Koons.

Va invitam sa admirati colectia de BMW Art Cars a lui Mani, pe care speram ca o vom vedea curand in cadrul unei expozitii, impreuna cu o serie de fotografii de la concertele formatiei Urma.

Puteti accesa site-ul trupei Urma aici, le puteti deveni fani pe pagina de Facebook sau le puteti asculta muzica pe pagina lor de MySpace.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account